Sevgili Ebeveynler,

Çocuklarımız için planladığımız doğa etkinlikleri Binbir Çiçek Çiftliği’nde gerçekleştirmekteyiz. Çocuklarla birlikte kompost hazırlayıp, fide diktiğimiz ve sonrasında da çiftliği çevreleyen bozkırla tanıştığımız bu güzel günlere ait detayları aşağıda bulabilirsiniz.

 

Binbir Çiçek Çiftliğinde Kompost Yapımı

Etkinliğimiz çocuklarla birlikte kompost hazırlamakla başlar. Kompost yapmak çok eğlencelidir. Çocuklara yalnızca toprağın nasıl oluştuğunu öğretmekle kalmaz, doğal yollardan hazırlanan gübrenin yaşamdaki önemini fark etme fırsatını da verir.

Bunun için öncelikle kompost yapımı için belirlenen alanın etrafında toplandık. Sonra da biriktirdiğimiz atıkları kat kat olacak şekilde kompost alanına yığmaya başlarız: Mutfak artıkları, otlar, hayvan gübresi, kurumuş yapraklar, talaş, kağıt, karton. Mutfak artıkları, otlar, hayvan gübresi gibi malzemeler azot açısından zengindir, bunlara “yeşil” malzeme denir. Kurumuş yapraklar, talaş, kâğıt, karton gibi malzemelerinse karbon içeriği yüksektir, bunlara “kahverengi” malzeme denir. Çürüme ve parçalanma işleminin başlayabilmesi için bu iki malzemenin doğru oranda bir araya gelmesi gerekir.

 

Evde kendiniz de yapın:

Kompost yapmanın pek çok yolu olduğunu biliyor muydunuz? Evinizin bahçesinde, hatta balkonunuzda siz de küçük bir kompost yapabilirsiniz. Biraz büyükçe bir saksının içine toprak doldurun. Toprağın için eşeleyip bir miktar meyve/sebze ve çay/kahve artığı koyun. Sonra da üzerini toprakla kapayın. Bir ay sonra toprağa bitkinizi dikip, büyüyüşünü izleyebilirsiniz. 

Fidelerimizi Büyütüyoruz

Günün keyifli etkinliklerinden biri de fide dikimidir. Kompost yığınımızın üzerini kapattıktan sonra çocuklarla birlikte fide dikim alanına geçlir. İsteyen her çocuk domates, biber ve salatalık fidelerini onlar için hazırlanmış toprağa diker. Çocuklar elleri ve ayaklarıyla toprağı eşelemeye bayılır. Kendi fidelerini toprakla buluşturmak çocuklara bunun için harika bir fırsat sunmaktadır.

Yapılan çalışmalara göre bahçecilikle uğraşan çocukların akademik başarısının daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Bahçede zaman geçirmek, çocuklarda ekip çalışması ve iletişim becerilerini geliştiriyor. Bir bahçeyi planlamak, tohum ekmek ve bitkilerin büyümelerini izlemek çocuklara hedef koyma ve sorumluluk duygusu veriyor. Bitkilerin yeterince gübre, su ve güneş aldığından emin olmak bilinçli farkındalığın oluşmasına yardımcı oluyor.

Evde kendiniz yapın

Bahçedeki bitkilerin büyüdüğünü görmek çocukları soru sormaya teşvik edebilir: Bitkiler neden güneşe gereksinim duyar? Bitkiler nasıl su “içer”? Solucanlar neden bitkiler için iyidir? Kısa sürede bu soruları toprak kompozisyonu, fotosentez gibi daha başka konular da izler, hazırlıklı olun! Hatta haftadan haftaya bitkilerin ne kadar büyüdüğünü ölçerek ya da her bitki üzerindeki çiçekleri sayarak biraz da matematik yapabilirsiniz.

Gübre elde etmek için yiyecek artıklarıyla kompost yapmak ya da yağmur suyunu sulamada kullanmak gibi bahçe işleri sırasında öğrenilen kavramlar sayesinde çocuklarımız gezegenimize karşı derin bir saygı duyar ve onu korumak için sorumluluk gösterebilir. En önemlisi, bir çocuğun kendi büyüttüğü nefis salatalığı yerkenki keyfi paha biçilemezdir.

 

Bozkırdaki Yaşam

Binbir Çiçek Çiftliği Ankara’nın bozkırlarıyla çevrili bir alanda bulunuyor.  Çocuklarla birlikte bahçeyi çevreleyen doğal bozkır alanında kısa bir doğa yürüyüşü gerçekleştiririz. Çocuklar bu gezi sırasında bozkır ekosisteminin tipik bitkileri ve küçük canlılarıyla yakından tanışma fırsatı bulurlar. Yürüyüşe başlamadan önce bir doğa kâşifinin nasıl olması gerektiğini konuşuruz:

Bir doğa kaşifi, keşif sırasında sessizdir, gürültü yapmaz ve böylece hiçbir canlıyı ürkütüp kaçırmaz. Doğada her zaman dikkatli ve özenlidir. Her şeyden önce duyularını kullanır, her zaman etrafına bakar ve dinler.

Keşif yürüyüşümüz sırasında bozkıra özgü bitkilerin dikenlerinden korunmak için çok dikkatli hareket etmemiz gerekir. Bitkilerin dikenlerinden korunmaya çalışırken, üzerlerinde yaşayan böceklerin çeşitliliğini fark etmek çok şaşırtıcıdır. Sıçrayarak uzaklaşan çekirgelerin peşine takılmak, Örümceklerin ustalıkla sıvadıkları yuva deliklerini incelemek, onlara basmamaya çalışmak, Bir ökseotunun ağacı sarıp sarmaladığını ve onu nasıl da kuruttuğunu görmek, Yolumuza çıkan bir köstebek tepeciğini incelemek çocuklar için heyecan verici, eğlendirici ve öğretici olmaktadır.

 

 

Binbir Çiçek Çiftliğinde…

Her hafta Binbir Çiçek Çiftliğinde böceklerle oynayıp, onlarla öğreneceğiz.  Biraz gözlem yapacağız, biraz da sayım. Sonra da onlar için bir böcek oteli inşa edeceğiz.  Bu etkinlikler sırasında çocuklarımızı güneşten ve tipik bozkır bitki örtüsünün dikenlerinden korumak için uzun paçalı pantolon, uzun çorap ve uzun kollu tişört giydirmenizi ve yanlarında güneş kremi ve şapka göndermenizi rica ediyoruz. İlle de elbise ya da şortla gelmek isteyen çocuklarınızınsa çantalarına mutlaka tayt koymuş olmanızı umuyoruz.

Hepinize doğayla iç içe güzel bir günler diliyoruz…